bicyclemayor

Bicycle Mayor

Het Bicycle Mayor Network zorgt ervoor dat steden leefbaarder worden en klaar zijn voor de toekomst. Ze geloven dat elke stad kan profiteren van een katalysator die de vooruitgang van het fietsen en de belangen van de gemeenschap vertegenwoordigt. Deze personen worden in Nederland Fietsburgemeesters genoemd.

Fietsburgemeesters kunnen de veranderingen versnellen die we nodig hebben door alle burgers te verenigen om actie te ondernemen. Zij brengen creatieve diversiteit met nieuwe inzichten en benaderingen, van zowel binnen als buiten de wereld van fiets planning professionals of het politieke establishment. Zij zijn het menselijke gezicht en de stem van het fietsen in een stad. Door het verbinden van deze changemakers in een wereldwijd netwerk – het creëren van een grotere zichtbaarheid, het snel delen van ideeën, uitdagingen en oplossingen, – kunnen we een echt radicale verschuiving teweegbrengen.

 

Junior Bicycle Mayor

De rol van de junior fietsburgemeester is het perspectief en de verbeelding van een tiener aan te bieden op het gebied van fietsactivering, met als doel steden geschikt te maken voor alle leeftijden. Ze werken samen met de senior fietsburgemeester van hun stad om een tastbare impact te creëren. Op dit moment zijn er 5 Junior Fietsburgemeesters, die steden vertegenwoordigen in Nederland, India en Ierland.

Het idee voor de Junior Fietsburgemeester ontstond als onderdeel van de verkiezingscampagne van Katelijne Boerma, de Amsterdamse fietsburgemeester, die zich richtte op het veilig maken van fietsen voor alle kinderen. Zij hielp bij het vinden van leerlingen op lokale scholen om de fietsvorderingen te leiden. Deze leerlingen werden betrokken bij ontwerpwedstrijden en co-creatie workshops om nieuwe oplossingen te ontwikkelen voor de toegankelijkheid van fietsen, wat leidde tot de selectie van een student als de Junior Fietsburgemeester.