CycleSpace Amsterdam wint tender gemeente Amsterdam en stadsregio

AMSTERDAM – Amsterdam wordt een fietslaboratorium voor de wereld. De nieuwe organisatie CycleSpace Amsterdam gaat de stad op de kaart zetten als wereldleider op het gebied van fietskennis en -innovatie. Dit kan Amsterdam en de regio ook meer inkomsten, werkgelegenheid en vernieuwende fietsideeën opleveren.

Meer buitenlandse delegaties
CycleSpace Amsterdam gaat buitenlandse delegaties die aankloppen bij de gemeente en de Stadsregio -nu 120 per jaar- voortaan een programma bieden en rondleiden. De organisatie wil meer van dergelijke groepen bestuurders, ambtenaren en professionals uit het buitenland naar Amsterdam gaan halen. De stad en de regio kunnen daarvan ook profiteren in de vorm van meer inkomsten, werkgelegenheid en fietskennis, aldus CycleSpace. Steden in het buitenland hebben soms de beschikking over een fors budget voor projecten om het fietsen te bevorderen.

Nieuwe kansen
De fiets wordt wereldwijd steeds meer gezien als oplossing voor mobiliteits- en leefbaarheidsproblemen in steden. Als toonaangevende fietsstad kan Amsterdam veel meer profiteren van de grote internationale belangstelling, stelt CycleSpace Amsterdam.

De organisatie heeft een tender gewonnen van de Stadsregio en de gemeente Amsterdam voor een pilot van een jaar.

Wethouder Pieter Litjens (Verkeer): “Amsterdam is en blijft de fietshoofdstad van de wereld. Die kennis delen we graag internationaal, en daarom kijk ik uit naar de projecten die CycleSpace gaat uitvoeren. We krijgen een enorme hoeveelheid aanvragen van internationale delegaties, en hebben een partner nodig om aan die vraag te voldoen – en om nieuwe kansen te creëren. Maar onze samenwerking met CycleSpace is niet alleen goed nieuws voor internationale delegaties. Zelf willen we ook blijven leren, want het fietsgebruik in onze stad groeit. We hebben slimme en innovatieve oplossingen nodig om die groei in goede banen te leiden en daarom is het ook voor ons nodig om over de grenzen te kijken.”

Fietscluster
CycleSpace Amsterdam gaat de komende tijd netwerken opzetten van organisaties, instellingen en start-ups en andere bedrijven op het gebied van fietsen. Doel is het uitwisselen van kennis, maar vooral innovatie. In Amsterdam moet dit ook leiden tot een fysiek cluster van innovatieve bedrijven die zich bezighouden met de fiets.

Cyclespace Amsterdam werkt aan een reeks projecten, waaronder onderzoek naar de hersenactiviteit van fietsers, slimme oplossingen voor fietsparkeren, een autovrije fietsdag voor de hele familie, een internationaal fietsfilmfestival en een wereldwijde verkiezing van fietsburgemeesters.

– Het meten met een speciale helm van de hersenactiviteit van fietsers in verschillende situaties. Dit onderzoek moet leiden tot een betere basis voor beslissingen over mobiliteitsvraagstukken. Het is de bedoeling om vaker wetenschap en praktijk op een dergelijke manier bijeen te brengen als het gaat om fietsonderzoeken

– Ontwikkelen virtual reality tool voor stedenbouwkundigen en beleidsmakers. Nuttig als hulpmiddel bij beslissingen over infrastructuur en ontwerpopgaves

– Demoproject met fietsinnovaties in FabCity Campus op kop Java-eiland in kader EU-voorzitterschap

– Slimme parkeeroplossingen voor fietsen

– Cyclehack, jaarlijks onderzoeksfestival waarin experts fietsproblemen oplossen

– Ontwerplabs met professionals en studenten

– Uitwisselen kennis over nieuwe IT-toepassingen fietsen, zoals chips waarmee de fiets na diefstal kan worden opgespoord via GPS op de mobiele telefoon

– Creëren van een cluster innovatieve fietsbedrijven in de stad

– Verkiezing fietsburgemeester Amsterdam, later in steden wereldwijd

– Bicycle Film Festival

– Cycling Fashion Week

– Family Bike Day op 16 oktober, de dag van de Amsterdam Marathon

– Fietslessen voor buitenlandse bezoekers

– Rondleidingen en workshops buitenlandse delegaties

Over CycleSpace Amsterdam

CycleSpace Amsterdam wil een netwerk opbouwen van tech start-ups, merken, organisaties, instituten, innovatiescholen en investeerders op het gebied van fietsen. De organisatie is een initiatief van Maud de Vries, Roos Stallinga, Lee Feldman, Steven Fleming en Maarten Woolthuis. http://cyclespace.nl

Dit artikel is voor het laatst aangepast op: 26 februari 2016

You may also like

Leave a comment